Historien bak «kunsthuset»

Av Torstein Oliversen. Publisert: 19 mai, 2020

Mange som kjører forbi det gamle huset i Dusavik-veien lurer på hva det er. Her er svaret. Ytsmykking: Hvorfor er huset utsmykket med diverse gjenstander, som koster? Det viser seg at huseieren ikke er ansvarlig for kunsten. Alle foto: Øyvind Ellingsen

Øyvind Ellingsen
oe-elli@online.no

Dusavikveien 124 er opprinnelig et gårdsbruk. Den siste som drev gården var Bjarne Fosaaen. Nå er det datteren Bodil og hennes datter Heidi Utvik som eier huset.
– Jeg vokste opp i huset, og den gang hadde far to kyr, hest og høner, forteller Bodil, som bor rett bak huset i en langt nyere bolig.
Men hvor kommer utsmykkingen fra?
– Det er ikke vi som har gjort det. Det var en dag i 2018 vi oppdaget at noen hadde satt opp det som kanskje kan kalles kunst. Men kanskje det er gjort i forbindelse med Nuart-prosjektet, forteller Bodil Fosaaen Hjelm.
Byantikvaren i Stavanger mener at huset og den gamle driftsbygningen som ligger ved siden av er bevaringsverdig, men Bodil forteller at de ikke vet hva som skjer medeiendommen, for Stavanger kommune planlegger å bygge nye sykkelveier langs Dusavikveien.
– Det har vært mange planer om hva som skal gjøres i Dusavikveien, men vi håper å få en avklaring snart, for nå står huset og forfaller, sier Bodil.

Veggkunst: Noen av kostene er laget som at det er ender eller lignende som henger på veggen.

1900-tallet: Det bevaringsverdige huset ble ombygd etter krigen, mens grunnmuren er fra tidlig 1900-tallet.

Kommentarer

Her inviterer vi deg til å komme med informasjon, argumenter og synspunkter. Vi krever fullt navn — da er det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på Tastavis. Falske profiler blir utestengt. Hold en saklig og respektfull tone, husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen Tastavis.