– Et privilegium å ta del i ungenes fritid

Av Andreas Thorsen. Publisert: 1 september, 2019

Etter trening var det utdeling av flotte nye klubb-tskjorter.

Etter fotballtreningen denne torsdag ettermiddagen går Tor Gunnar Tollaksen bort til bagen sin for å finne frem nye t-skjorter med POL-logoen til ivrige niåringer. Mange av guttene har vært med her siden de var fire-fem år.

 

– Jeg begynte da jeg var tre! informerer Eirik-Johan Henriksen Fond.

 

Omtrent så lenge har også Jakub, sønnen til Tollaksen, vært med, og det var foranledningen til trenervirksomheten hans i POL IL. Jakub imidlertid ikke vært på trening, han har spilt kamp mot Vidar, hvor POL vant hele 7-2

 

Inkludering og mestring i fokus

Selv om det så klart er gledelig, er det tydelig at Tollaksen tar det gamle munnhellet på alvor: «Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.» Barnas opplevelse av å bli inkludert og å mestre er helt sentralt, og han påpeker at t-skjortene han nettopp delte ut også er et slags eksempel på dette, da de ikke kommer med noen prislapp for spillerne. Familieøkonomien kan påvirke evnen til å være med på idrett, og POL har således lagt lista lavt for å være inklusive.

Tor gunnar Tollaksen tok på seg keeper-rollen under treningskampen.

– Vi har en årskontingent som ligger på noe slikt som en tredjedel av den til mange andre klubber, og alle pengene går til ungene. Slik kan vi dele ut 250 t-skjorter, og treningsdressen til halv pris. Og så er det halv pris for søsken, forklarer Tollaksen, som har tre barn som alle er med i idrettslaget.

 

Han er slett ikke alene som trener. I dag var Tove Henriksen med ham og trente guttelaget, og Carlos Rosario, som er innom for å hente sønnen Oliver, er også ofte med.

 

– Vi er en ni-ti trenere for rundt 20 gutter. Carlos er den tekniske treneren vår, for han har portugisiske aner, ler Tollaksen.

 

– Lett å si ja til POL IL

Tollaksen tror at den store graden av foreldreinnsats er en viktig styrke for idrettslaget, og gjør det lettere å ville ta på seg arbeid.

 

– Jeg hadde nok ikke lagt ned like mye arbeid i en annen klubb. Det har å gjøre med verdiene den står for. Når det totalt er 40-50 trenere som stiller opp, er det lettere å være en «ja-mann», konstaterer han.

 

Mange trenere må til når alle barna skal med. Noe av det kjekkeste Tollaksen ser, er barn som utvikler seg fra å nesten ikke kunne koordinere beina, til briljere på banen i løpet av et par år.

 

– Vi gjør dette for at ungene skal få oppleve mestring og glede. Og så er det fint å se at de tar med seg verdiene vi prøver å gi dem. På en innebandytrening i vinter var det kommet med nye unger, og noen av dem hadde en negativ språkbruk. Da gikk to av våre gutter, på åtte-ni år, bort til dem og sa at her skal vi være gode med hverandre og ikke snakke slik, forteller Tollaksen imponert.

250 slike skjorter deles ut i POL IL.

Allsidig treningstilbud

Det er nemlig ikke bare fotball Tollaksen beskjeftiger seg med. På innebandybanen var han nylig med laget sitt til topps i 1. divisjon for tredje år på rad, og han har tidligere vært med i både norsk og tsjekkisk eliteserie. Da stiller han så klart opp som trener i denne idretten også, blant annet for jentene i Kampen Innebandyklubb. Tollaksen mener at variasjon er bra:

 

– Hos oss vil vi at barna skal kunne prøve mange idretter parallelt. Det er en undervurdert overføringsverdi mellom forskjellige idretter. Jeg ble overrasket da jeg kom med som trener – fotballen kan ofte være seg selv nok, med tre treninger i uka. Unger som trener innebandy, håndball eller friidrett, for eksempel, får treningsgevinster som kommer godt med i andre idretter.

 

Når Tollaksen utover dette også holder trening for rulleskøyting og løping, kan man lure på hvordan han får tid til alt. Hver ukedag er det en aktivitet å stille opp på.

 

– Jeg går “all in” når jeg blir med på noe. Det går på prioriteringer. Det at kona tar ekstra ansvar hjemme får det til å gå rundt. Jeg føler meg nesten privilegert som får lov å være med og ta del i fritiden til ungene mine på denne måten, og når man blir kjent med alle de andre barnefamiliene, så styrker det samholdet i nærmiljøet, mener han.

Fotballgutta etter en treningsøkt.

Som om ikke det allsidige treningstilbudet var nok, har Tollaksen planer om nok en aktivitet: Sjakk. Så sant pengene til innkjøp av utstyr kommer på plass, blir dette neste tilbud. Treneren har stor tro på overføringsverdien mellom dette spillet og skoleprestasjoner:

 

– Det har mye for seg når det kommer til konsentrasjon, og det er observert at de som er gode i sjakk, gjør det bedre i alle fagene på skolen, inkludert gym. Utover dette, så øker det inkluderingen. Om noen ikke blir med på de andre idrettene, så er de fortsatt med i klubben gjennom sjakk.

 

Kommentarer

Her inviterer vi deg til å komme med informasjon, argumenter og synspunkter. Vi krever fullt navn — da er det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på Tastavis. Falske profiler blir utestengt. Hold en saklig og respektfull tone, husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen Tastavis.